Hraběcí mlsání - Neapolský banquet

Tématem, které Národní památkový ústav vybral pro letošek, je Rok italské šlechty. Zakladatel velkobřezenského zámku hrabě Chotek Itálii miloval. Dokonce mnoho let v Itálii pracoval – v Terstu, v Jižním Tyrolsku (což jsou dnes italské provincie Bolzano-Alto Adige a Trentino), a dokonce se v roce 1815 stal členem prozatímní vlády a guvernérem Neapole.
Proto jsme se letos rozhodli uvařit typickou neapolskou hostinu první čtvrtiny 19. století, hostinu, kterých hrabě Chotek v Neapoli jistě absolvoval několik. Při této netradiční prohlídce okusíte delikatesy, které mohl ochutnat hrabě Karel Chotek během italského tažení proti generálu J. Murratovi v roce 1815. Vycházeli jsme z kuchařky slavného neapolského kuchaře Vincenza Corrada „Il cuoco galante“ vydané v Neapoli roku 1793. Pod vedením Mistra kuchaře Vladimíra Kytky tedy máme připraveno 11 neapolských lahůdek, mezi nimiž nechybí tuňák na zelenině, jelen s višňovou omáčkou, ústřice, ba ani slavná neapolská bábovka Babá.
Některé vstupenky lze již nyní zakoupit online pod názvem 11.10. Hraběcí mlsání I., jiné jsou k dostání na místě v pokladně zámku. Prohlídky vychází každou půlhodinu, během tohoto dne nejsou běžné prohlídky možné.