Za krásou přírody

Za krásami Českého středohoří.

Dnes již chráněná krajinná oblast České středohoří, skýtá spousty lákavých turistických tras, na jejichž konci se návštěvníkovi často otevře úchvatný pohled na přírodní scenerii plnou barev a zvuků, kterých v dnešním uspěchaném světě je čím dál méně. Pohled, který alespoň na malou chvíli v člověku nabudí uklidňující pocit.  

Z přírodních krás Velkobřezenska, které se na počátku 20. století stalo vyhledávaným turistickým letoviskem, jich při pohledu ze zámecké věžičky upoutá několik. Při pohledu přes Labe nelze přehlédnout výrazný skalnatý Kozí vrch. Na východ si nelze nepovšimnout Bukové hory s vysílačem.

Na pěší výlet se nabízí poměrně náročná stoupavá zelená turistická trasa, po které dojdete nejprve k zaniklému tzv. Pustému zámku. Dále můžeme pokračovat k přírodní památce označované jako ,, skalní hřib " - Magnetovec. Posléze se dá pokračovat po červené až do skanzenu v Zubrnicích.

Alternativou pro automobilový výlet je trasa Malé Březno - Těchlovice - Rychnov - Příbram - Buková Hora s Humboldtovou vyhlídkouZubrnice - Třebušín v okolí se zříceninami Kalich a Panna - Ploskovice.